Elcykel

Elcyklar har blivit allt populärare under de senaste åren, och inte undra på. En elektrisk cykel är bekvämare och mer tidseffektiv än en vanlig cykel, samtidigt som den är både billigare och bättre för miljön jämfört med en bil. Det bästa av båda världar helt enkelt. Om du är nyfiken på elcyklar men ännu inte hoppat på tåget (eller cykeln) kan du lära dig mer inför ditt elcykelsinköp genom att läsa vidare här på sidan. Här hos bActive hittar du såväl billiga elcyklar som lite mer exklusiva varianter.

Hur fungerar en elcykel?

Precis som namnet lyder är en elcykel i sin funktion väldigt lik en vanlig cykel. I grund och botten är det enda som skiljer en elektronisk cykel från en vanlig cykel en elektrisk hjälpmotor som gör det både lättare att trampa, och gör att cykeln tar sig framåt i en snabbare fart. Detta innebär att du fortfarande måste trampa, men inte lika hårt eller fort. Du som cyklar kan välja om du bara vill använda motorn när det blir lite trögare att cykla, t.ex. i uppförsbackar eller i motvind, eller om du vill låta den hjälpa till hela tiden.

När motorn på elcykeln är igång trampar du som cyklar precis som vanligt, men motorn känner av hur snabbt eller hårt du trampar och hjälper till i proportion till detta. Det är många som beskriver känslan av att cykla på en cykel med elmotor som att konstant cykla i nedförsbacke, oavsett hur brant uppförsbacke det är. Du trampar, men det blir aldrig tungt.


Fördelar med en elcykel

Du som önskar att byta ut bilturen till och från arbetet till turer på elcykel har många fördelar att se fram emot, både mot hälsan, ekonomin och miljön.

 

För det första har cykeln, och därmed även den elektriska cykeln många fördelar för hälsan. Även fast du får hjälp med trampandet av den inbyggda motorn är cykling på denna typ av cykel bra motion. De flesta som cyklar på elcykel får faktiskt lika mycket motion som de som cyklar på vanlig cykel, eftersom de ofta cyklar längre sträckor än de konventionella cyklisterna.

 

En annan fördel är naturligtvis den ekonomiska aspekten. Genom att pendla med elcykel istället för bil kan du faktiskt spara upp till 16 000 kr per år vid en sträcka på 10 km till arbetet, och då är inte ens parkeringspengar inräknade. Även om elcykeln är dyrare än en vanlig cykel, är detta pengar du snabbt sparar in genom att låta bilen stå hemma.

 

Ett annat plus med elcykeln är att den är ett klart miljövänligare alternativ till bilen. Faktum är att en cykel med elmotor endast släpper ut 0,6 gram koldioxid per km, vilket kan jämföras med en miljöbil som släpper ut ca 95 gram per km. Genom att välja elcykeln istället för bilen bidrar du alltså till att minska ditt personliga klimatavtryck avsevärt. Dessutom verkar du aktivt för att förbättra den lokala luftkvaliteten. En annan fördel som lockar många till att köpa elcykel är att du på cykel slipper de bilköer som ofta kan bildas i rusningstrafiken till eller från arbetet.


Hur fort går en elcykel?

Enligt svensk lag är maxhastigheten för en elcykel 25 km/h, och detta är gränsen som de flesta elcyklarna håller sig till. Detta betyder inte att det inte är möjligt att cykla snabbare än 25 km/h, bara att vid en hastighet på över 25 km/h går cykeln enbart på pedalkraft. En hastighet på 25/h innebär alltså att du som har 10 km till arbetet enkelt kan komma fram med cykeln på lite mer än en halvtimme.


Vad ska jag tänka på när jag köper elcykel?

Om du är sugen på att köpa en cykel med elmotor finns det ett par saker du bör tänka över innan du slår till. För det första bör du tänka över vilken typ av cykel du vill ha, vilken den bästa elcykeln för dig är beror på dina behov och hur du önskar att använda cykeln. Här på bActive hittar du tre varianter: en hopfällbar från märket Myatu, en i klassisk dammodell från Myatu och en med tre hjul från Monark.

 

En hopfällbar elcykel passar utmärkt ifall du t.ex. pendlar en längre sträcka till arbetet och önskar att ta med cykeln på tåg eller buss, eller om du bor i en lägenhet och gärna vill kunna ställa in cykeln under natten. Den passar även bra för dig med båt, husvagn eller husbil.

 

Den lite större damcykeln passar utmärkt om du är ute efter en mer robust cykel med hög komfort. Elcykeln med tre hjul är ett bra val för den som behöver lite extra stöd till balansen.

 

Före du köper din cykel kan det även vara bra att undersöka hur många växlar du vill ha, hur stark motor du önskar samt hur lång batteritid du behöver. De flesta elcyklar har ett batteri som räcker ca 30-70 km, beroende på vikt, däcktryck, temperatur, terräng osv. För de allra flesta innebär detta att cykeln kan laddas under natten när du sover, så att den är uppladdad och klar för nästa dags användning.