Flytoveraller

Under årets kallare månader är en flytoverall nästintill ett måste. Det praktiska, och i många fall livräddande plagget skyddar inte bara mot vind- och vatten när du befinner dig till havs, den skyddar även mot köldchock och kyla ifall du råkar ramla ner i vattnet - och dessutom gör den så att du flyter. Med andra ord är flytoverallen det perfekta plagget att ha i båten eller bland din fiskeutrustning.

Vad är en flytoverall?

Precis som namnet antyder är en flytoverall en overall som flyter. Vid kalla väderlag och framförallt kallt vatten spelar det nämligen inte så stor roll om du är simkunnig eller inte om olyckan är framme och du faller i vattnet. Den största anledningen till drunkning under de kallare månaderna är via en så kallad köldchock och hypotermi, eller nedkylning som det också kallas.


Om en person ramlar i vattnet vid kall temperatur blir det nästan omöjligt för personen i fråga att röra sig. Kylan paralyserar inte sällan den som fallit i vilket i värsta fall kan leda till att den sjunker och drunknar. Köldchocken som inträffar när personen hamnar i det kalla vattnet leder även ofta till hyperventilering, en väldigt häftig andhämtning som i värsta fall kan leda till våldsamma kallsupar som i sin tur kan vara en direkt anledning till drunkning.


En flytoverall minskar risken för drunkning i kallt vatten avsevärt. Flytoverallen skyddar mot den första köldchocken och den hyperventilering som oftast följer. Om flytoverallen är igenknäppt och åtsnörd kring öppningar vid vrister och handleder drabbas inte kroppen av samma direkta kyla som det kalla vattnet ger och när vattnet väl tränger in i flytoverallen värms det upp av kroppstemperaturen - precis som i en våtdräkt.


När bör du använda en flytoverall?

I Sverige och resten av norden har vi ett klimat som varierar väldigt mycket mellan de olika årstiderna. På hösten, vintern och våren är vädret för det mesta kyligt, eller i alla fall kallt nog för att en flytoverall kan komma till väl användning. Alla som vistas till havs eller nära havet under den kallare delen av året bör bära flytoverall. Detta gäller t.ex. dig som åker båt, fiskar eller ägnar dig åt någon annan aktivitet nära eller i öppet vatten.


Många tror nog att en flytoverall endast behövs vid riktigt kalla väderförhållande, såsom på kalla vinterdagar. Detta stämmer inte riktigt - sanningen är den att redan i vatten på en temperatur under 25°C ökar risken för hypotermi markant och vid temperaturer under 15°C är risken för allvarlig hypotermi stor. När olyckan är framme kan en flytoverall fördröja nedkylningen och därmed öka chansen till överlevnad. Därför är en flytoverall att rekommendera för de som vistas nära öppet vatten vid t.ex. fiske eller båtliv under de flesta av årets månader, inte bara under den kallaste vintern.


Vad ska du tänka på när du köper en flytoverall?

När du ska köpa en flytoverall finns det några saker du bör ha i åtanke. För det första bör du undersöka vilken eller vilka certifieringar flytoverallen har. Om overallen har märkningen ISO 12402-6 innebär det att den är certifierad som just flytoverall och märkningen ISO 15027-1 indikerar att flytoverallen är certifierad som sjöräddningsdräkt. Certifieringarna är ett bevis på att flytoverallerna är testade och godkända enligt EU:s regler.


Dessa två märkningar är bra att hålla utkik efter när du väl bestämt dig för att slå till och köpa en flytoverall. Här hos bActive säljer vi flytoveraller från Fladen som innehar båda dessa märkningar. Någonting annat som är viktigt vid köp är att flytoverallen sitter bra och är lämpad för rätt kroppsvikt. Detta för att vara säker på att du verkligen flyter när olyckan väl är framme. På de flesta hemsidor eller butiker där du kan köpa flytoveraller finns en storlekstabell där du kan se vilken storlek som bär vilken kroppsvikt. En annan sak att ha i åtanke är att en bra flytoverall är naturligtvis en som blir använd. Om det bara ligger hemma i garderoben räddar den inte några liv - så se till att köpa en flytoverall som du tycker om och som sitter bra.


Flytoveraller minskar risken för hjärtproblem

Som tidigare nämnt minskar flytoveraller risken för drunkning markant. Någonting annat som de också reducerar är risken för hjärtproblem. Köldchocken som inträffar när någon plötsligt hamnar i kallt vatten kan nämligen även leda till just hjärtproblem, även bland helt friska personer och till och med bland ungdomar. Även fast alla kan drabbas är risken allra störst hos de som tidigare lidit av hjärtproblem eller män över 40 år. Trots att det är viktigt för alla att hålla sig varma och klä sig ordentligt vid vistelser i båt eller nära öppet vatten är det ännu viktigare för personer som faller under just dessa grupper.


Kort och gott - en flytoverall är den potentiella livräddaren som alla med ett fiske- eller båtintresse bör ha med sig när de är ute på eller vid öppet vatten.