Luftgevär

Luftgevär har länge varit en populär följeslagare för skyttar och entusiaster runt om i världen. Oavsett om du är ute efter ett luftgevär för att förbättra din skjutteknik eller för skytte i trädgården kan du hitta ett luftgevär som passar dina önskemål här hos bActive. Läs vidare här på sidan för att lära dig mer om luftgevär.

Vad kännetecknar ett luftgevär?

Precis som luftpistoler är luftgevär oftast fjäder- eller pumpdrivna, vilket skiljer luftvapen från andra typer av vapen. Det som skiljer luftgevär åt från en pistol är först och främst designen, användningen och de syften de är avsedda för. Luftgevär är för det mesta längre än en pistol och har en gevärsliknande design med en längre pipa. Dessutom har luftgevär vanligtvis en högre munhastighet och kraft jämfört med andra luftvapen. Luftgevär används ofta för skjutning på längre avstånd och kan därför vara lämpliga för olika typer av sporttävlingar, men kan även användas för rekreation, träning och ibland även jakt på kortare avstånd. 

Hos bActive hittar du luftgevär som passar bra för såväl nybörjare som mer erfarna skyttar, i diverse prisklasser och designer.

Välj rätt luftgevär

Det finns ett par viktiga faktorer du bör fundera över innan du väljer vilket luftgevär du ska köpa. Först och främst, vilket användningsområde har du tänkt till ditt luftvapen? Om du huvudsakligen ska använda luftgeväret för rekreation och avkoppling kan ett billigare alternativ vara tillräckligt. Men om du istället är intresserad av tävling eller mer seriös träning kan det vara värt att investera i ett mer avancerat och precist luftgevär.

En annan sak du bör fundera över är vilken typ av luftgevär du ska köpa. Det finns luftgevär som är fjäderdrivna, PCP-gevär (pre-compressed pneumatic) och CO2-drivna luftgevär. Fjäderdrivna gevär är de som är vanligast och oftast i den billigare prisklassen, men värt att tänka på är att de kräver ett starkt tryck för att brytas och laddas om. PCP-gevär är kraftfulla och ger en riktigt god precision, men är oftast något dyrare. CO2-drivna luftgevär är enkla att både använda och underhålla, men prestandan kan variera. Klicka dig in på de specifika produktsidorna för att läsa mer om de olika luftgevären, så att du kan välja det som passar dig och dina behov allra bäst.

Säkerhet vid skytte med luftgevär

Som med alla vapen är säkerheten det absolut viktigaste när du ägnar dig åt skytte med luftgevär. Du behöver inte någon licens för att köpa ett luftgevär, men det är viktigt att den som ska skjuta med geväret uppfyller ålderskravet på 18 år. Det kan vara bra att tänka på att ett luftgevär generellt sett är något kraftigare än luftvapen i pistolform, vilket gör att de kräver en mycket försiktig hantering och användning. Precis som med andra luftvapen är det viktigt att alltid peka vapnet i en säker riktning och att använda skyddsutrustning såsom skyddsglasögon. 

Tänk även på att luftgevär inte får användas på offentlig plats, skytte med luftgevär får endast ske på avsedda skjutbanor och på privat mark. När alla säkerhetsåtgärder är på plats är det bara att sätta igång att använda luftgeväret och njuta av allt det roliga som luftgevärsskytte har att erbjuda!