Kikare

Lite praktiska grundtips inför ditt köp av kikare - vill du ha ytterligare råd/tips så kontakta gärna vår kundtjänst så hjälper vi dig gärna!

Kikarens förstoring och linsdiameter.

När det står t.ex 7x50mm som specifikation vid kikaren innebär det att kikare har 7ggrs förstoring och den främre linsen är 50mm. Förstoring innebär inte heller att man förstorar upp föremålet 7ggr utan man upplever att objektet flyttas 7ggr närmare dig. På de modellerna som kallas zoomkikare kan det stå t.ex. 10-30 x 50mm vilket innebär att du kan zooma förstoringen mellan 10 upp till 30ggr och lindiametern är även i detta fallet 50mm.

Ljusvärden

En utgångspupill på ca: 7mm brukar vara maximalt vad ett ungt friskt öga kan ta emot. Utgångspupill brukar beskriva hur mycket ljus som når ögat (oavsett kvalitén på linserna) och är beroenda av förhållandet mellan förstoring och linsdiameter.

Om vi tar en kikare 7 x 50mm så blir utgångspupillen (50/7) som då blir 7,14 vilket då är mer än max vad ögat kan ta emot så att ha större diameter eller lägre förstoring i detta fallet gör ingen nytta för bilden blir inte ljusare.

Närgräns

Anger hur nära man kan studera ett föremål med bra skärpa, blir ju olika behov om man ska använda kikare i vidsträckt fjällmark eller vid havet mot att kanske titta på fåglar i den vanliga villa trädgården.

Synfält

Anges oftast tex. 120m/1000m där då 120m är bredden du ser på avståndet 1000m. Angivelsen kan även anges med ett gradtal som du läser av på samma sätt som meter exemplet tidigare i stycket. Generellt kan man väl säga att ju större förstoring man har ju mindre blir synfältet.

Coating - antireflexbehandling

Behandling av linserna är väldigt viktigt för kikaren eller kikarsiktes bildkvalité. En bra behandlad lins släpper igenom mycket ljus och i kombination med att vissa kikare även har specialglas som även korrigerar färgfel som annars är vanliga i t.ex. tubkikare med långa linssystem som ger en skarp och korrekt bildåtergivning. En ungefärlig förklaring vad de olika betäckningarna står för:

- Coated - ett enkelt skikt på minst en av linsytorna 

- Fully Coated - ett enkelt skikt på alla linsytor som möter luft 

- Multi Coated - flera skikt på minsten av linsytorna

- Fully Multi Coated - flera skikt på alla ytor som möter luft