Träna hemma med rätt träningsutrustning

Att träna hemma är ett bra sätt att hålla igång fysiken utan att behöva investera i ett dyrt gymkort eller transport till och från diverse träningscenter. Här på sidan hittar du redskap för hemmaträning i alla kategorier - oavsett om du önskar att träna styrka, kondition, smidighet eller rehabilitering.

Varför träna hemma?

Det kan finnas många olika anledningar till att träna hemma. För några handlar det om att spara tid, för andra kan det vara en ekonomisk fråga. För en tredje kan det handla om bekvämlighet, eller en önskan om att kunna träna precis när man själv vill. Mycket träning hemma kan göras med nästintill ingen utrustning, men med de rätta redskapen kan du få ut så mycket som möjligt av din träning. Många olika typer av träning lämpar sig för hemmet, du kan till exempel träna såväl kondition, styrka samt rehabilitering där hemma.

Träna hemma redskap

Innan du sätter igång med din träning hemma bör du fundera över vad du vill få ut av den. Önskar du att förbättra konditionen? Bygga muskler? Öka smidigheten? Eller har du kanske behov av rehabiliteringsträning? När du kommit underfund med detta är det dags att fundera över vilket eller vilka redskap som passar bäst till din önskade träningsform. Hos bActive hittar du alla möjliga typer av träna hemma redskap, för all typ av träning hemma. För dig som önskar att träna styrketräning har vi allt från skivstänger, till kettlebells, hantlar och mycket mer. Vi har även ett utbud av träningsbänkar och träningsmaskiner samt utrustning för rehabilitering. Du hittar även ett stort utbud av redskap och maskiner för konditionsträning hemma.

Konditionsträning hemma

För dig som önskar hemmaträning i form av konditionsträning finns det flertalet maskiner eller redskap att välja mellan. Då de flesta typer av maskiner till konditionsträning hemma är relativt skrymmande har många endast plats till att välja en. Därför kan det vara en god idé att fundera lite över vilka behov, förväntningar och förutsättningar just du har - innan du investerar i en lite större maskin.

En crosstrainer är en populär och effektiv träningsmaskin för hemmaträning som kombinerar rörelser från både löpning och cykling. Maskinen är allsidig och tränar hela din kropp, samtidigt som den är skonsam mot t.ex. knän och benhinnor. Ett annat alternativ är det klassiska löpbandet, som kan vara ett bra alternativ för dig som gillar löpträning, men ofta upptäcker dig själv med att komma på ursäkter för att inte ta dig ut och löpa utomhus, såsom dåligt väder eller mörker - på löpbandet kan du nämligen springa på ordentligt - oavsett väder och vind. En annan klassiker när det kommer till konditionsträning hemma är motionscykeln, ett uppskattat redskap då den kan användas av alla, oavsett fysisk form eller tidigare träningsvana. Dessutom tar den upp betydligt mindre plats än t.ex. ett löpband, vilket gör den ideal för hemmaträning. Sist men inte minst har vi roddmaskinen, en effektiv liten rackare som ger dig en mångsidig och skonsam träning - och tränar såväl kondition som styrka.

Hemmaträning övningar

När det kommer till träning hemma finns det mängder av övningar du kan testa på, allt beroende på dina behov och önskemål. För dig som t.ex. valt att investera i en konditionsmaskin kan det vara en bra idé att kombinera träningen med lättare styrkeövningar.

Här är tre exempel på övningar som enkelt kan göras där hemma:

  • Utfallsteg

Börja med fötterna höftbrett isär med fötter och tår pekandes rakt fram. Därefter spänner du ordentligt i bålen och tar ett stort steg framåt med det ena benet och sänker ner kroppen till knä- och fotled hamnar i 90 graders vinkel. Det är viktigt att ditt knä inte går fram över din fot. Sedan stiger du upp till startposition igen. Denna övning stärker både lår och sätesmuskulatur. Om du önskar att få ut ännu mer av övningen kan du enkelt addera någon typ av vikt, såsom hantlar eller en viktskiva, men kom ihåg att det är viktigt att du gör övningen kontrollerat och med god teknik.

  • Armhävningar

En riktig klassiker som de allra flesta känner till. Övningen tränar bröst och baksida arm och är perfekt för träning hemma. Du kan välja om du vill göra armhävningar på knä eller på tå. Börja med en rak position i kroppen och placera händerna i brösthöjd. Därefter sänker du ned kroppen mot golvet i en kontrollerad rörelse. Håll huvudet och överkroppen så rak som möjligt. Därefter pressar du dig upp tillbaka till startposition. Det är viktigt att du spänner bålen under hela övningen.

  • Plankan

En annan klassiker när det kommer till övningar för hemmaträning är plankan. Du börjar med att lägga dig ned på magen, men låter kroppen att vila på underarmarna och tårna. Spänn sedan bålmuskulaturen och lyft upp magen från marken. Behåll kroppen rak - precis som en planka med andra ord. Du kan utmana dig själv när det kommer till hur lång tid du står i positionen. Övningen tränar flera av kroppens muskler, men framförallt de raka och sneda magmusklerna som höftböjare.

Om du vill ha mer tips om hemmaträning, träna hemma redskap och hemmaträning övningar kan du klicka dig in på de olika underkategorierna här på sidan.