Viktväst

En viktväst är ett enkelt och smidigt sätt att öka motstånd och effektivitet vid träning. Viktvästar kan användas vid styrketräning, så väl som vid gång eller löpning för att öka effektiviteten av träningen. Med en viktväst bland din träningsutrustning hemma kan du ta din träning till helt nya nivåer!

Träna med viktväst

Viktvästar har blivit allt populärare i takt med att det har blivit vanligare med hemmaträning, något som inte är speciellt förvånande då viktvästar har många fördelar. Men vad är då en viktväst? Precis som namnet lyder är det en väst med vikter som sätts på under träning för att öka motstånd och effektivitet. På de flesta viktvästar kan vikten justeras efter behov, genom att enkelt sätta på eller ta bort vikter. Här på bActive säljer vi viktvästar med vikter på upp till 10, 20 och 30 kg. Vilken vikt just du bör ha på din viktväst beror på vad du önskar att använda den till. För konditionsträning såsom löpning räcker det som regel med en lite lättare väst, men om du har tänkt att använda din viktväst till styrketräning rekommenderas en tyngre vikt för att uppnå resultat.


En viktväst är ett träningsredskap med många användningsområden. Den kan användas för att öka effektiviteten vid konditionsträning som löpning eller gång, användas som extra belastning vid styrketräning med egen kroppsvikt eller användas i vardagen för att få en ökad förbränning och en bättre hållning. Allt i allt är viktvästen ett smidigt träningsredskap som verkligen kan ta din hemmaträning till nya nivåer.


Springa med viktväst

Visste du att en viktväst kan förbättra prestationen vid löpning? Genom att springa med en viktväst med en vikt på mellan 5 och 10 kg kan du öka effektiviteten av din löpträning och på så sätt förbättra såväl din kondition som din styrka. När du har på dig en viktväst på löprundan kan du få ut mer av din träning, utan att du behöver springa längre eller fler intervaller. Med andra ord kan du genom viktvästen få samma resultat av din träning - på kortare tid. Och om du väljer att springa lika långt som tidigare med din viktväst kommer du att orka springa längre utan den. När du använder din viktväst till just löpträning rekommenderar vi att du väljer en väst med justerbara, avtagbara vikter, så att du enkelt själv kan öka vikten efter din egen utveckling. De viktvästar vi säljer här på bActive har alla justerbar vikt.


Om du hellre tar en rask promenad än en löprunda kan du också med fördel använda dig av en viktväst. Precis som när du använder viktvästen vid löpning ökar du även effektiviteten av promenaden eller powerwalken, vilket bidrar till en ökad kondition och styrka.


Styrketräna med viktväst

Det kanske absolut vanligaste användningsområdet för viktvästar är för att öka vikten vid styrketräning med egen kroppsvikt. Då en viktväst spänns fast på kroppen, ofta genom kardborreband, behöver du som styrketränar inte tänka på att hålla i hantlar, viktskivor eller liknande. Istället kan du hålla händerna fria och låta all fokus ligga på övningarna och att dessa utförs med en korrekt teknik, vilket är oerhört viktigt när det kommer till att förebygga skador.


Viktvästen är ett optimalt redskap för att öka vikten vid t.ex. dips, chins, armhävningar, utfallssteg eller squats. Du kan faktiskt använda viktvästen när du utför nästan vilken styrkeövning som helst, så länge du lyssnar på din egen kropp och inte börjar med en för tung vikt. Som med all träning är det bättre att börja lite lättare och sedan succesivt öka vikt och motstånd efter egen förmåga.


På grund av sin rörelsefrihet och faktumet att den låter armarna och händerna vara fria under träning har det blivit mycket populärt att använda viktväst vid t.ex. crossfit och funktionell träning. Genom att ha på en viktväst under crossfit-passet kan du enkelt ta din crossfit-träning till nya nivåer och bli starkare än någonsin.


Köpa viktväst

När du väl bestämt dig för att köpa viktväst finns det flera saker du bör fundera på innan du slår till. Om du har tänkt dig att först och främst använda viktvästen till styrketräning är det inte fullt så noga att den sitter riktigt bra och tight på kroppen, men om du har tänkt att använda den till rörligare aktiviteter, såsom löpning eller annan konditions- och smidighetsträning är det desto viktigare. De flesta viktvästarna på marknaden stängs med kardborreband eller spännen, vilket gör det enkelt att justera västens storlek och passform för en optimal bekvämlighet.


Vilken vikt du bör ha på din viktväst beror först och främst på hur du har tänkt att använda den. Vid löpning och konditionsträning räcker det som regel med en lite lättare viktväst, t.ex. en med vikter på 10 kg. Om du däremot är erfaren inom styrketräning och har tänkt dig att använda västen till att öka motståndet i styrkeövningar rekommenderas en lite tyngre vikt, t.ex. en viktväst med vikter på upp till 30 kg.


En viktväst är en god investering för dig och din hälsa, oavsett om du precis börjat att träna eller om du är en riktig crossfit-mästare. Ta din hemmaträning till nya nivåer och köp en viktväst i dag.