Yoga & Pilates

Yoga och pilates är träningsformer som har blivit allt populärare under de senaste åren, inte minst under pandemin när hemmaträning blivit vanligare. Att träna yoga hemma lämpar sig nämligen utmärkt då kravet på utrustning är nästan minimalt. Här på sidan hittar du tillbehör som kan vara bra att ha - som yogamatta och foamroller till pilates hemma.

Vad är yoga bra för?

Yoga som träningsform är skonsam mot kroppen, samtidigt som det är ett utmärkt och effektivt sätt att träna såväl styrka som flexibilitet - dessutom är det en träningsform som inte enbart stärker kroppen, men även ditt mentala psyke. För dig som inte har särskilt mycket erfarenhet av träning kan yoga vara ett bra sätt att börja på, och funkar som en effektiv träningsform i sig själv. För dig som redan är träningsvan och kanske tränar både styrketräning och kondition regelbundet kan ett yogapass hemma användas för att komplettera och förstärka de positiva effekterna av din nuvarande träning eller idrott. Om du redan har för vana att träna hemma kan du enkelt komplettera din hemmaträning med ett yogapass.

Att börja med yoga hemma vid sidan av din egentliga träning kommer varken att trötta ut dig eller ta energi från dina andra träningspass, snarare tvärt om. Det finns nämligen många positiva effekter av att lägga till yoga i din träningsrutin, t.ex. förbättrad flexibilitet, ökad bålstabilitet, bättre balans, en mer medveten andning, förbättrad sömn och minskad stress. Yoga innehåller nämligen även moment av meditation och avslappning som för många kan vara ett bra sätt att varva ner och slippa från den stressiga vardagen.

Här nedan kan du läsa om hur du enklast tar steget och börjar med yoga hemma, vilken utrustning som kan vara bra att ha och exempel på övningar du enkelt kan göra själv.


Börja träna yoga hemma

Innan du sätter igång med ditt första yogapass hemma är det egentligen bara en sak du behöver införskaffa - en yogamatta. Yoga kan naturligtvis även utövas utan yogamatta, på t.ex. en gräsmatta eller en handduk, men med en bra yogamatta är du säker på att du får rätt grepp och fäste när du genomför dina yogaövningar, samtidigt som du får ordentligt stöd för t.ex. ryggen när du ligger ned eller knäna om du står på knä. Det andra du behöver är ett utrymme med tillräckligt mycket plats att du får plats med din yogamatta och dessutom kan stå på den med armarna rakt utsträckta utan att slå i väggen. Under den varmare tiden av året är det många som föredrar att genomföra sin yoga hemma utomhus, kanske i trädgården eller på en veranda. När det är lite kallare, eller för den som inte har möjligheten att vara utomhus går ett rum inomhus precis lika bra, så länge det är nog med plats för att kunna sträcka ut både armar och ben ordentligt.

Yogaövningar hemma

I dag är det enkelt att börja med yoga hemma och det finns mängder av yogapass du kan följa med i gratis online via video, men här nedan har vi samlat tre av de mest klassiska yogaövningarna hemma som passar bra för nybörjare.

  • Nedåtgående hund

Börja med att ställa dig på alla fyra med knän och armar med axelbrett mellanrum. Sedan trycker du i mattan med fötterna och sträcker din bakdel upp mot taket. Du kan med fördel ha lätt böjda knän, men försök att trycka ner fotsulorna i din yogamatta. Håll ryggen så rak som möjligt och vänd blicken mot dina fötter.

  • Solhälsning

Ställ dig längst fram på yogamattan och börja med att göra en djup inandning och en lugn utandning. Sträck sedan armarna uppåt och öppna bröstkorgen. Därefter rullar du ner med armarna mot mattan, eventuellt med lätt böjda knän. Räta sedan upp ryggen så att den är parallell med golvet. Hoppa eller gå sedan ut med benen till en “planka” och böj sedan armarna ner i en armhävningsposition. Därefter sträcker du armarna och svankar med ryggen med benen utsträckta. Därefter trycker du upp ryggen och rumpan till en nedåtgående hund som du kan läsa om ovan. Gå sedan fram med fötterna till händerna och res dig sedan upp till startposition.

  • Barnet

Yogaövningen barnet används ofta för återhämtning och avslappning under ditt yogapass hemma. Sätt dig på knä med rumpan mot hälarna och fotryggarna ner i golvet. Fäll kroppen sedan över dina böjda ben och sträck armarna framför dig så lång du kan. Lägg din panna mot mattan och andas djupt.

Naturligtvis är detta bara ett litet axplock av alla de yogaövningar och yogaställningar som används vid yogaträning, men att bemästra dessa tre övningar kan vara första steget till att bli en riktig yogi. Vad väntar du på? Fram med din yogamatta och sätt igång att träna yoga hemma!