Fiskenät och mjärdar

Här på sidan hittar du flera olika varianter av fiskenät, mjärdar och mörtstugor. Dessa passiva fiskeredskap kan ge en otrolig fångst - men det är viktigt att du känner till vilka regler som gäller för denna typ av fiske. Läs vidare här på sidan och lär dig mer om fiske med nät eller mjärde.

Fiska med mjärde

Med mjärde kan du på ett enkelt sätt fånga såväl kräftor som fisk, speciellt abborre. En mjärde är enkel att manövrera, och dessutom kan du utan problem hantera flera mjärdar på samma gång, vilket gör att det är lätt att få en större fångst.

Något av det vanligaste att fiska med hjälp av mjärde är kräftor, och det är därför mjärdar även kallas för kräftburar. Att kräftor med kräftbur är enkelt - burarna läggs ner i vattnet under kvällen, fylls med fisk så att kräftorna lockas fram under natten och sedan kan burarna tömmas en gång under dygnets första timme och sedan en andra gång precis innan gryningen. Det är däremot inte bara kräftor som kan fiskas med mjärde, fiskar såsom abborre eller mört fångas också med fördel med hjälp av mjärdar. Större fiskar såsom gäddor kan också fångas med speciella mjärdar.

Fiska med fiskenät

En annan populär fiskemetod är fiske med fiskenät. När du fiskar med nät är det viktigt att du tänker på att värna om både fisken och miljön. Rent generellt passar det bäst att fiska med nät om du har tillgång till en större sjö eller till och med ett hav. Dessutom behövs en båt för att lägga ut fiskenätet. Även fast fiske med fiskenät kan ge en frodig fångst, finns det en och annan nackdel med nätfiske. För det första kan även fiskarter som inte får fiskas fångas upp i nätet, och det finns också en risk att fåglar fastnar. Därför är det viktigt att kontrollera näten med jämna mellanrum.

Fiskeregler i Sverige

Vad säger egentligen fiskereglerna i Sverige om fiske med mjärde och fiskenät? Om du ska fiska kräftor får du göra den vilken till på året som helst, men endast om du har fiskerättsägarens tillstånd, eller själv är fiskerättsägare med tillgång till eget vatten. När du fiskar med mjärde, oavsett om det är kräftor eller annan fisk som fångas, får du max använda sex burar åt gången. Fiske utan fiskekort får endast ske längs Sveriges kuster eller i större sjöar - Vänern, Vättern, Hjälmaren, Mälaren och Storsjön. Om du är osäker på vilka fiskeregler som gäller just där du bor eller där du önskar att fiska rekommenderar vi att du kontaktar kommunen.

Hos bActive hittar du ett brett sortiment av utrustning till all typ av fiske. Här hittar du allt till såväl insjöfiske, havsfiske eller vinterfiske. Se utbudet online och beställ i dag.