Compoundbåge

Compoundbågen är en av de vanligaste typerna av pilbågar, och av de varianter vi har på marknaden idag är compoundbågen den som är mest modern och effektiv. Här på sidan har vi samlat alla compoundbågar och du kan själv välja om du önskar att köpa enbart bågen eller ett så kallat compoundbåge set.

Vad är en compoundbåge?

Precis som de flesta pilbågar består compoundbågen av en så kallad stock och två lemmar. Stocken på compoundbågen är för det mesta tillverkad i aluminium och lemmarna är ofta gjorda av kol- och glasfiber, vilket gör dem oerhört hållbara och flexibla. Det som skiljer compoundbågen från andra typer av pilbågar är att lemmarna är försedda med hjul, vilket avlastar kraften på dem och gör att själva styrkan på skottet kan ställas in. Med en traditionell pilbåge blir det tyngre att dra ju längre bakåt lemmen dras, vilket inte är fallet på en compoundbåge, som faktiskt är lättare att dra bakåt efter en viss punkt. Detta gör att det går att skjuta med mer kraft - och därför även med en högre pilhastighet.

Inne på produktsidan till varje compoundbåge kan du se pilbågens maximala dragstyrka, som varierar mellan 25 LBS och 70 LBS.

Compoundbåge till jakt eller fritid

Även om en compoundbåge passar bra till såväl nybörjare som mer vana bågskyttar är denna typ av pilbåge inte att rekommendera till yngre barn, på grund av pilbågens stora kraft. Däremot kan compoundbågen användas till fritids- och tävlingsskytte, samt jakt. Notera att jakt med pilbåge för tillfället inte är tillåtet i Sverige enligt Naturvårdsverket. Den som önskar att jaga med pil och båge behöver en extra utbildning, utöver jägarexamen, som kan användas utomlands i länder där bågjakt är tillåtet.

Om du är nybörjare och önskar att köpa en compoundbåge rekommenderar vi att du först uppsöker din lokala bågskytteförening, där en erfaren instruktör kan visa dig hur du hanterar bågen.

Compoundbåge set

För dig som har bestämt dig för att införskaffa en compoundbåge kan det vara lite svårt att veta vart du ska börja. För att göra det lättare för dig har vi därför satt ihop ett komplett compoundbåge set till dig, där du förutom själva bågen även får med alla de tillbehör som behövs för att sätta igång, inklusive pilar, sikte, pilhylla, handledsrelease, stabilisator, strängvax och verktyg. Med ditt compoundbåge set kan du helt enkelt börja med din nya hobby direkt! Kom dock ihåg att det är viktigt att vara försiktig när du använder bågen för första gången, och att det endast är tillåtet att skjuta mot en designerad måltavla.

Du kan läsa mer om de olika compoundbågarna och compoundbåge set inne på produktsidorna. Lär dig mer genom att klicka dig runt på sidan och kom igång med din nya hobby idag!