Stjärnkikare

Drömmer du också om att kunna studera stjärnhimlen på närmare håll? Med en egen stjärnkikare kan drömmen bli verklighet! Här hos bActive hittar du flera olika typer av kikare, men den typen som många tycker är lite extra fascinerande är just stjärnkikaren. Låt dig förtrollas av den mystiska rymden och skaffa en stjärnkikare du också!

Vad kan jag se i en stjärnkikare?

En stjärnkikare, eller ett teleskop som det också kallas, är en kikare som gör det möjligt att observera och avbilda små, astronomiska objekt. Rymden har fascinerat oss människor i alla tider och med en stjärnkikare kan du helt enkelt komma lite närmare den fantastiska stjärnhimlen. Med en stjärnkikare kan du betrakta månen och imponeras av dess kratrar och bergskedjor, du kan se Saturnus ringar, eller bara betrakta de vackra stjärnorna på närmare håll. Genom att ha en stjärnkikare hemma i trädgården eller på balkongen blir avståndet mellan dig och resten av vår galax helt enkelt lite kortare.


Precis vad, eller hur långt, du kan se i din stjärnkikare varierar lite efter typ av teleskop och prisklass. Här på bActive hittar du både lite enklare, billigare stjärnkikare så väl som spegelteleskop som ger ännu bättre upplösning så att du kan se mer.


Stjärnkikarens eller teleskopets historia

En stjärnkikare, eller ett teleskop, är inte speciellt ett nytt påfund. Den första kikaren, eller det första teleskopet, byggdes av den nederländska linsmakaren Hans Lippershey redan i oktober 1608. Detta var en mycket enkel modell som Galileo Galilei förbättrade avsevärt redan året därpå. Han var även den första som använde denna typ av teleskop som just en stjärnkikare för att studera astronomi. Genom att använda sig av stjärnkikare gjorde Galilei många rymdupptäckter under 1600-talet, t.ex. månens kratrar, solens fläckar, Saturnus ringar och Jupiters månar.


Under 1800- och 1900-talet gick utvecklingen inom teleskopen snabbt framåt och i dag har vi varianter av stjärnkikare som kan se långt bortom det som de första teleskopen från 1600-talet kunde. Det så kallade radioteleskopet som uppfanns 1941 har bland annat använts till att upptäcka planeter i ett stjärnsystem som ligger 980 ljusår bort från vårt eget. En annan typ av teleskop som används för att upptäcka nya planeter är rymdteleskop, som till skillnad från de stjärnkikare eller teleskop som används från jorden, är placerade i rymden.


Vilken stjärnkikare ska jag välja?

I dag finns det flera olika stjärnkikare att välja bland, allt efter prisklass, funktion och kvalitet. För nybörjaren som inte vill lägga ner en förmögenhet på sin första stjärnkikare kan en billigare variant som även går bra att använda som markkikare vara ett bra alternativ. De kostar inte fullt så mycket som ett spegelteleskop, och dessutom går de bra att använda för att kolla närmare på objekt som inte befinner sig på stjärnhimlen, såsom vilda djur eller båtar.


När du väljer en stjärnkikare är optikdiametern, eller öppningen, den absolut viktigaste faktorn. Ju större teleskopets öppning är, desto fler objekt kan du se och desto detaljrikare blir varje objekt du ser. Med andra ord avgör just öppningen hur hög förstoring du kan köra med när du kikar på stjärnhimlen. Alltså är optikdiametern något att ha i åtanke när du ska köpa stjärnkikare.


En annan faktor som är viktig när du köper ditt teleskop är att du får det använt. De bästa stjärnkikarna är de som blir använda ofta, inte de som är för avancerade och lätt hamnar i en garderob och samlar damm.


Bästa stjärnkikaren för hemmabruk

De senare åren har kvaliteten på prisvärda stjärnkikare för hemmabruk också ökat vilket innebär att fler hobbyastronomer ute i stugorna kan få tag på en bra stjärnkikare. Stjärnkikare har dessutom ökat i popularitet under de två senaste åren, då de flesta tillbringar mer tid hemma än tidigare.


Hos bActive har vi två olika typer av stjärnkikare - den lite billigare varianten som även kan användas som en vanlig markkikare med hjälp av en medföljande okular som vänder bilden rätt, samt den lite mer avancerade varianten, spegelteleskopet, som är det mest populära teleskopet bland både hobbyister och yrkesmän. Med spegelteleskopet återges färgerna på ett mer korrekt sätt, vilket innebär att du ser stjärnhimlen och planeterna precis som de ser ut i verkligheten.


Oavsett vilken stjärnkikare eller vilket teleskop du bestämmer dig för kommer du som inte använt dig av en stjärnkikare tidigare med största sannolikhet få en fantastisk upplevelse när du upptäcker allt vad rymden har att erbjuda!