Blåsrör

Blåsrör – från förhistoriskt jaktvapen till en modern och rolig vuxenleksak.

Ser man till den historiska utvecklingen användes blåsrören oftast till jakt av både små och dåtidens storvilt. Vanligt var att man använde sig av olika former av gifter som man doppade spetsarna i innan man satte det i blåsröret och sköt iväg pilen. Det fantastiska är att man med dåtidens teknik och konstruktioner kunde få pilar från blåsrör att nå hastigheter på otroliga 200km/h. Det som är lika beundransvärt än idag är vilken otrolig precision man kan få när man skjuter med blåsrör. Som jaktvapen då var det även mycket uppskattat tack vare att det ju var helt ljudlöst.

Nu för tiden används blåsrör i huvudsak för att tävla eller leka med. Det är väldigt vanligt förekommande som en populär aktivitet vid företagskickoffer och liknande men förekommer nog oftare på herrmiddagar, släktkalas, födelsekalas och den typen av sammankomster. En mycket uppskattad fördel med blåsrör är ju att de är väldigt enkla att hantera – både ung som gammal kan ju tävla på samma villkor. Man kan ju låta fantasin jobba lite så upptäcker man snart att det finns mycket roligt att skjuta på utöver traditionell tavelskytte, ballonger, upphäftad kortlek, egna teckningar m.m. är bara några tips. Ta även med er ifall man skjuter mot t.ex. en trävägg så lossa alltid blåsrörspilen i fiberriktningen för att undvika skada eller böja spetsarna.

När det gäller Utformning och säkerhet så även om användningsområdet för blåsrör är helt annorlunda idag så rikta aldrig ett blåsrör vare sig mot människa eller djur. Blåsrörspilens längd och kraft kan ge förödande skador så använd blåsröret med sunt förnuft så kommer ni ha fantastiskt många roliga stunder och tävlingar framför er. Ju längre blåsrör man köper desto längre avstånd kan man skjuta på. Vid inköp av blåsrör gäller 18 års åldersgräns.