Viktskivor

Viktskivor ger mängder av möjligheter för en bra och effektiv träning och är oumbärliga om du tycker om att träna med en viktstång. Hos bActive säljer vi flera typer av viktskivor, men även fria vikter, roddmaskiner, assault airbikes och mycket annan träningsutrustning som gör din träning komplett, utmanande och rolig.

Här på sidan hittar du flera olika typer av viktskivor och fria vikter, både vanliga och bumper plates, som väger mellan 2,5 kg och 20 kg. Det breda sortimentet av vikter gör att det blir lättare att justera den totala vikten på hela stången så att du kan anpassa den till varje enskild övning och samtidigt se att du gör framsteg i din träning.

Hur används viktskivor?

Viktskivor ger dig riktigt många möjligheter i förbindelse med din träning och de bidrar till att skapa ett varierat träningspass. Viktskivorna finns i olika storlekar och vikter, vilket gör det möjligt att justera vikten till varje övning och till just din nivå. Samtidigt gör det så att det är möjligt att reglera vikten och på så sätt göra framsteg i de olika övningarna i takt med att du blir starkare och behöver en större utmaning.

Lösa viktskivor passar till de flesta viktstänger, men speciellt en olympisk viktstång, vilket är den klassiska stång som du hittar på ett vanligt gym eller på crossfit.
Klassiska övningar med viktstång och viktskivor är bland annat bänkpress, squats, rodd, marklyft och axelpress, men de passar även bra till populära crossfit- och tyngdlyftningsövningar såsom “snatch” och “clean and jerk”.

Du kan även använda viktskivor till träning utan viktstång för att göra det lite mer utmanande när du står i plankan, i jägarvila eller gör dips. Dessutom kan de användas som ersättning eller supplement för att träna bl.a. axlar, biceps och triceps.

Möjligheterna är många och du är sällan begränsad när du väljer att träna med viktskivor.

Ska jag välja vanliga viktskivor eller bumper plates?

Även om vikten är densamma, behöver inte viktskivorna nödvändigtvis vara detsamma. I de flesta fall är det den träningsform som just du föredrar som avgör vilken typ av skiva du väljer, oavsett vikt. Kom ihåg att alltid vara uppmärksam på håldiameter så att de passar till den valda viktstången. Hos bActive kan du välja mellan två olika typer av viktskivor; vanliga och bumper plates.

Vanliga viktskivor

De vanliga viktskivorna har olika storlekar beroende på hur mycket de väger. En viktskiva på 2,5 kg är betydligt mindre än en viktskiva på 20 kg.
Om ditt primära mål med träningen är att träna övningar såsom bänkpress, axelpress, squats och liknande klassisk styrketräning, kommer de vanliga utgåvorna av viktskivor att vara funktionella nog för dig. Viktskivor 50mm är några av våra varor med högst efterfrågan.

Bumper plates

Till skillnad från en vanlig viktskiva har bumper plates samma storlek - oavsett vikt. Detta gör att de passar bra till klassisk tyngdlyftning och crossfit-övningar. Bumper plates är beklädda med ett lager av gummi som skyddar såväl viktskiva som golv som stången eller plattan tappas eller slängs i golvet.

Få ut så mycket som möjligt av din träning med viktskivor

Viktskivor och bumper plates gör det enkelt att byta vikt under träningens gång så att du uppnår den önskade intensiteten och belastningen till varje enskild övning.

Många väljer att börja träna med maskiner eftersom det i många fall tydligt framgår hur de skall användas, men sanningen är den att du ofta får ut mer av din träning med fria vikter. När du använder en maskin är kroppen låst i samma position, vilket kan resultera i en onaturlig rörelse för kroppen. När du däremot tränar med viktstång och lösa viktskivor kommer du helt av dig själv att följa din egen kropps naturliga rörelsemönster. Du tränar dessutom balansen på ett bättre sätt - någonting som kan bidra till bättre träningsresultat.