Styrka och vikter

Många förknippar styrketräning med avancerade maskiner på gymmet. Detta är så klart ett sätt att träna styrketräning, men precis som många upptäckte under pandemin går det lika bra att styrketräna hemma. Här på sidan hittar du ett stort utbud av viktskivor, skivstänger, hantlar och mycket mer som du kan använda för att träna styrka hemma.

Vad är styrketräning?

All träning eller aktivitet som innebär en större belastning på musklerna räknas som styrketräning. Oftast utförs styrketräning med hjälp av redskap, t.ex. hantlar, viktskivor, viktstång eller maskiner, men du kan även träna styrka med hjälp av din egen kroppsvikt. Detta gäller även i högsta grad för dig som vill träna styrketräning hemma. Oftast fokuseras det vid styrketräning på en kroppsdel eller muskel i taget, detta görs för att träningen ska bli så effektiv som möjligt. De önskade effekterna av styrketräning inkluderar ökning av den muskulära styrkan, mindre belastning på kroppens leder, ökning av hjärtats kammarvolym samt muskelvägg och ökad muskelmassa. Som all annan fysisk aktivitet eller träning har även styrketräning flera andra positiva effekt för hälsan och välmåendet.

Varför styrketräna hemma?

När gymmen var stängda eller hade begränsade öppettider under pandemin blev det allt mer populärt att träna hemma. Men att träna styrka hemma har många fler fördelar än att enbart vara en lösning som tas till när gymmet inte är öppet. I en stressig vardag kan det ofta vara svårt att hitta tiden till att ta sig iväg för att träna, och för de som bor långt från närmsta gym kan själva resvägen till och från gymmet nästan bli lika lång som själva träningen i sig. Genom att istället ha utrustning till styrketräning hemma i huset eller lägenheten kan du både spara värdefull tid i vardagen och lyckas att upprätthålla en träningsrutin utan att behöva planera in ett gymbesök varje gång. När du tränar styrketräning hemma behöver inte varje enskilt pass vara särskilt långt - med endast 15 minuter per dag kan du nå resultat.

Tips för att träna styrka hemma

För dig som är ovan vid att styrketräna hemma kan det vara bra att börja med några få redskap och övningar, lära sig tekniken ordentligt på dessa och långsamt öka belastningen. Med en skivstång och ett par lösa viktskivor kan du enkelt träna de större muskelgrupperna, såsom lår och sätesmuskel, ryggmuskulaturen, bröst och armar. Populära och effektiva övningar är t.ex. knäböj eller squats, marklyft, rodd och bänkpress. För dig som endast vill investera i ett redskap kan en kettlebell vara ett bra alternativ. En kettlebell är en vikt med ett handtag som du kan använda i de flesta övningar för att öka belastningen. Exempel på övningar för styrketräning hemma där du använder en kettlebell för att öka belastningen är t.ex. så kallade thrusters, rodd, axelpress, utfallssteg eller marklyft. Ett annat alternativ för att öka belastningen av din styrketräning är genom att använda hantlar. Även dessa fås i flera olika vikter och kan användas i mängder av övningar.

Det absolut viktigaste när du sätter igång med din styrketräning är att du gör alla övningar med så god teknik och så bra hållning som möjligt, detta både för att undvika skador och för att få de resultat som önskas. Om du är osäker på hur du ska göra finns det många guider och träningsvideor att tillgå på internet.