Köpguide Motionscykel

RE-13205-B5

Motionscykeln är den mest klassiska och beprövade redskapet för hemmaträning. Den används för uppvärmning, konditionsträning och rehabilitering. Motionscykel är också ett utmärkt redskap om man vill träna för att gå ner i vikt. Du får en skonsam träning som passar alla oavsett vilken konditionsnivå man har.

Tänk på att det på motionscykeln, som på alla andra redskap, skiljer mycket på kvalitet och funktion. Man tjänar alltid på att lägga till lite extra för en mer påkostad motionscykel. Detta gäller speciellt om du är storväxt eller räknar med att träna ofta. Träningen blir garanterat trevligare med en rejäl motionscykel.

När du ska köpa motionscykel måste du ställa dig frågorna:

  • Till vad ska jag använda Motionscykeln? Träna på lätt belastning för att primärt gå ner i vikt eller tuffare konditionsträning?
  • Hur ofta ska det användas?
  • Användarens storlek. Vikt och längd?

Använd alltid en skyddsmatta under motionscykeln. Man svettas och spiller dricka. Mattan tar upp ljud och skyddar mot repor på golv.

Effekter av träning på Motionscykel

Bättre kondition

Motionscykeln är idealiskt för att konditionsträna. Skruva upp motståndet för att utmana. Du kan både träna uthållighet samt hjärta – lungor.

Gå ner i vikt

Hitta ett tempo på Motionscykeln som är lätt ansträngande men som du kan hålla under en lång tid. Då bränner du kalorier och går ner i vikt.

Muskelstyrka

Träning på Motionscykel stärker i första hand benens muskler. Kombinera gärna med styrketräning av mage och rygg.  En stark mage/ rygg ger en bättre kroppshållning.

Att tänka på vid köp av Motionscykel

Storlek

Motionscykeln måste vara dimensionerad för din vikt och längd. Skall man träna lite tuffare och ofta bör man välja en mer robust modell.

Justeringsmöjligheter

På en bra Motionscykel skall man ha möjlighet att justera sadel i höjdled och fram/bak. Man ska kunna ha benet nästan helt sträckt när trampan är i botten. Är man lång bör man kunna dra tillbaka sadeln för att inte knäna ska ta i styret. Ett justerbart styre är också bra.

Motstånd

De flesta motionscyklar har en magnetisk motståndsreglering. När magneterna rör sig närmare svänghjulet ökar motståndet. En fördel med magnetisk motståndsreglering är att motståndet blir jämt och mjukt samt att ljudnivån blir låg.

Enklare modeller kan ha motståndsreglering med hjälp av Bromsband eller med hjälp av luftmotstånd. Magnetiskt motstånd är att föredra.

Motståndet kan justeras på manuellt sätt (via en ratt) eller på elektroniskt vis via datorn

Svänghjulets vikt

I regel innebär ett tyngre svänghjul en jämnare och behagligare gång. Vikten bör ligga på från 6kg.

Program

För att göra träning omväxlande och inspirerande har många motionscyklar färdiga träningsprogram. Dessa simulerar ofta olika former av intervaller, tempo, backe och pulsträning. Vissa program optimerar din kaloriförbränning. Välj en motionscykel med åtminstone några program som blir din träning roligare.

Träningsdator

Alla motionscyklar har en display som visar din tränings information. Data som visas är Tid, distans, hastighet.  De flesta motionscyklar visar din puls och en uppskattning på hur många kalorier som förbrukas. Vissa modeller har även inbyggd mätning av kroppsfett.